• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

Geschiedenis van de website

De kathedraal had al voor 2000 een ‘homepage’ op internet. De pagina was, zoals heel veel webpagina’s destijds, een simpele witte pagina, met een enkele foto en eenvoudig van opzet. De pagina werd ondergebracht bij Kerkplein Haarlem, een gezamenlijk initiatief van de oecumenische Raad van Kerken. Philip Weijers hield de pagina bij.

In 2001 werd er een nieuwe site neergezet. Dit keer met meerdere pagina’s en veel meer content. Jeroen Zomer en Marco Beelen, beide ook werkzaam met websites, bouwden een ‘moderne’ site die makkelijk te onderhouden was. Alles met het handje en iedereen had nog een modem. Dus plaatjes moesten klein zijn. De site was geïnspireerd op de koepel, dus ‘kopergroen’ (met grijs).

Op 15 september werd de eerste preek geplaatst. Een preek van 15 september 2001: De wereld was in rep en roer na nine-eleven, de aanslagen op de twin-towers in New York. De preek staat nog steeds online in het prekenarchief.

rkbavo.nl

Op 24 oktober 2002 werd de domeinnaam rkbavo.nl geregistreerd en gingen we verder onder onze eigen domeinnaam. De samenwerking met Kerkplein Haarlem bleef voortduren en er werden nog steeds tips en ervaringen uitgewisseld, maar de kathedraal nam een stap in eigen richting. Een oplossing met meer mogelijkheden zoals eigen mailadressen en geavanceerdere technische mogelijkheden. De website veranderde verder nauwelijks, want nog steeds had nagenoeg iedereen modem en een monitor met lage resolutie. Dus je kon niet heel veel. Wel werden er structureel preken gepubliceerd die een grote aantrekkingskracht hadden en de aantallen bezoekers gestaag deed stijgen.

Joomla

Historische_Joomla_TemplateHet handwerk voor het bijhouden van de website werd steeds arbeidsintensiever. Oude items bleven soms te lang staan en de site was niet meer altijd up-to-date. Er werd gekozen voor een Content Management Systeem en na uitgebreid onderzoek en testen werd er gekozen voor Joomla. Er werd een nieuw thema gemaakt en alle items werden zorgvuldig opnieuw georganiseerd met als thema’s: Parochie, Vieringen (waaronder preken), Muziek en Monument. Het ontwerp van de website was geinspireerd op een prijswinnend ontwerp van Amnesty International USA, die net als de Bavo worstelden met een aantal informatie-pijlers die naast elkaar bestonden. In januari 2006 werd de nieuwe site gelanceerd. Net na de bezoekerspiek van Kerstmis, omdat we nog erg onzeker waren over de resultaten en bugs.

Jarenlang heeft deze site gefunctioneerd. Altijd is eraan gesleuteld. Zo is er een aanpassing geweest om beter aan te sluiten bij de toegenomen schermresoluties en werd er een ‘grapje’ ingebouwd. Tussen 23.00u en 07.00u werd de foto bovenaan de site veranderd in de kathedraal in floodlight, net zoals de kathedraal soms zelf. Ook waren er thematisch sites voor bijvoorbeeld Kerstmis.

Marco Beelen zwaaide af als webmaster en Edwin Koeckhoven pakte het stokje over. Samen met Jeroen Zomer werd de site bijgehouden.

En hoewel Kerstmis altijd de uitschieter was in bezoekersaantallen, bleef de site, met name dankzij het prekenarchief, een stabiele hoeveelheid bezoekers van rond de 100 mensen per dag hebben. 24 december waren het er bijna 1000.

Digitaal Erfgoed

In 2010 ontvingen we het bericht dat de website van de Kathedraal Sint Bavo werd toegevoegd aan de index van de Koninklijke Bibliotheek (KB) als Digitaal Erfgoed: De items op de site werden gezien als passend in de historie en dienden derhalve te worden vastgelegd in het digitaal archief van de KB. Sindsdien worden de teksten van de website met enige regelmaat geïndexeerd en opgeslagen in het archief. De KB heeft zich ook als doel gesteld dit duurzaam te bewaren.

Het stokje overdragen.

Na zo’n 13 jaar is het ook voor Jeroen tijd om de zaken over te dragen. Als ‘afscheidscadeau’ is er een compleet nieuwe en moderne website op basis van WordPress neergezet en gaat Paul Vetter verder. In de aanloop zal Jeroen zich nog technisch bemoeien met de site, maar de bedoeling is dat dit afgebouwd gaat worden.360x495-dakduivel

Inmiddels heeft iedereen een snelle breedband internetverbinding en kan er ook technisch veel meer. Dus is de nieuwe site helemaal voorzien van een voorraad mooie foto’s en nieuwe technische snufjes.

Het is nog makkelijker om gezamenlijk te werken aan de website.

“Ik hoop dat iemand in staat is om alle kunstschatten, gebrandschilderde ramen en vele prachtige details in en op het gebouw toe te voegen, voorzien van context,” aldus Jeroen. Met name door de restauratie komt er veel moois naar boven en kan alles goed bestudeerd en gefotografeerd worden. Het is een uitgelezen kans om de vele details op te nemen op de site en te voorzien van context.