• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

41ste serie Zaterdagmiddagconcerten

Dit jaar zal de 41ste serie Zaterdagmiddagconcerten plaatsvinden. De reeks wekelijkse concerten start op de 1ste zaterdag van mei, 3 mei, en wordt voortgezet  t/m 27 september. Deze concertserie wordt georganiseerd rond het monumentale Willibrordusorgel. De concerten beginnen om 15 uur en duren ongeveer één uur.

OrgelconcertDit jaar zijn er twee thema’s:

  • Fantasie & Variatie, twee muzikale vormen die bijzonder op het orgel tot hun recht komen. Het thema  Fantasie komt op bijzondere wijze aan bod met een concert waar de orgelmuziek een schilderes  inspireert tot het vervaardigen van schilderijen tijdens het concert.
  • Het tweede thema is muziek rond de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden uitbrak. Hieraan zijn  de concerten op 3 mei door titulair-organist Ton van Eck (met o.a. de weinig gespeelde Sonata No. 2  “Eroica” van Charles Villiers Stanford en werken van Albert Alain, Joseph Boulnois, René Vierne en  Jacques Ibert)  en 14 juni door organist & pianist Jaap Stork (met o.a. het weinig gespeelde Solitude  van Louis Vierne en werken van Andriessen, Ravel en Debussy) gewijd (zie blz. 3 voor nadere  informatie).

Centraal in de serie staat de Internationale Orgelzomer, een orgelfestival in de zomermaanden van 21 juni t/m het slotconcert op 27 september.
Evenals de vorige series Zaterdagmiddagconcerten wordt ook die van 2014 gekenmerkt door een vernieuwen¬de en verrassende programmering waarin het nodige nieuwe en weinig gespeelde repertoire wordt verkend. Door de bijzondere klank van het Willibrordusorgel komt dit daarop buitengewoon tot hun recht.

De serie is gratis toegankelijk, wel wordt aan de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Afwisselende programmering

De programmering van de serie 2014 is rijk geschakeerd. Zoals hierboven al gemeld, speelt op 3 mei titulair-organist Ton van Eck een programma rond de Eerste Wereldoorlog, met enerzijds werken van componisten die toen zijn gesneuveld en anderzijds composities ter herdenking van de slachtoffers van het oorlogsgeweld. Ook het concert van Jaap Stork op 14 juni is aan dit thema gewijd met zowel orgel- als pianowerken van Louis Vierne, Ravel, Debussy en Hendrik Andriessen (Fête Dieu). Van Eck neemt verder de concerten van 13 en 27 sept. voor zijn rekening, op 13 sept. met De Geschiedenis van het olifantje Babar op muziek van Francis Poulenc (met acteur Stef Feld als verteller) en op 27 september met de koren van het Muziekinstituut Sint-Bavo o.l.v. Sanne Nieuwenhuysen.

De andere, bijna jaarlijks terugkerende gastorganisten zijn: Dirk Out (10 mei), Stephan van de Wijgert (17 mei, m.m.v. schilderes Ingrid Jansen) en Tjeerd van der Ploeg (16 augustus).

In mei treden ook twee Noord-Duitse organisten op: Joachim Vogelsänger uit Lüneburg (24 mei) en Eberhard Lauer uit Hamburg (31 mei).
De winnaar van de tweede prijs op het Int. César Franck Concours 2013, Bert van Stam speelt op 7 juni.

Het aandeel vrouwelijke organisten is dit jaar numeriek wat lager dan anders, maar de dames komen met bijzondere programma’s. Het zijn de Belgische Pascale van Coppenolle die werkzaam is in het Zwitserse Biel (23 aug), Eiko Maria Yoshimura (6 sept. organiste van de Dom van St. Blasien in Duitsland) en Gonny van der Maten die sinds kort werkt in de Bavo in Heemstede (20 sept.). Zij speelt samen met paukenist Jos Glaap de Passacaglia van Henk Badings.

Internationale Orgelzomer

De Internationale Orgelzomer start dit jaar op 21 juni met een concert door Wolfram Syré. Een week later speelt co-titulair-organist Albert-Jan Roelofs samen met barok-hoboïst Martin Stadler werken uit de Italiaanse en Duitse barok. Daarna volgt een afwisselende reeks binnen- en buitenlandse organisten van wie Mattias Wager uit Stockholm (5 juli) de eerste is. Twee concerten vinden plaats in samenwerking met het Internationaal Orgelfestival: op 12 juli speelt Louis Robilliard Franse symfonische composities en op 29 juli verzorgt Bernhard Haas de wereldpremière van These Livid Flames van de Franse componist Hugues Dufourt. Het concert van 19 juli wordt eveneens verzorgt door een docent van de Zomeracademie: Jürgen Essl. In augustus treden, naast de hierboven al genoemde organisten, ook op: Jean-Pierre Griveau titulair van de kathedraal in Orléans (2 aug.),  Wladyslaw Szymański titulair van de Basiliek in Mikołow (9 aug.) en Thomas Lennartz titulair van de Hofkirche in Dresden.

Open Dag

Vanwege het succes van het afgelopen jaar zal er op zaterdag 11 oktober van 14 – 18 uur wederom een open dag plaats rond het Willibrordusorgel, waarbij amateurorganisten in de gelegenheid worden gesteld het instrument zelf te bespelen. Zie voor nadere informatie en voor opgave na 1 mei: www.rkbavo.nl.

Programma

3-mei Ton van Eck 1914-1918, Stanford, Boulnois, René Vierne, J. Ibert
10-mei Dirk Out Franck, Roger-Ducasse, Bovet
17-mei Stephan van de Wijgert met Ingrid Jansen, schilderes Hakim, Franck, Mozart, Liszt (Ad nos)
24-mei Joachim Vogelsänger Eben, Franck, Bunk
31-mei Eberhard Lauer Mendelssohn, Franck
7-jun Bert van Stam Franck Janacek, Jongen
14-jun Jaap Stork orgel en piano 1914-1918, Andriessen, Vierne, Debussy, Ravel
21-jun Wolfram Syré Widor, Hollins, Syré, Yon, Guilmant
28-jun Albert-Jan Roelofs Martin Stadler, barokhobo & blokfluit Bach, Corelli
5-jul Mattias Wager Alain, Bach, Frylöf, Rosenberg
12-jul Louis Robilliard i.s.m. het Internationaal Orgelfestival Franck, Fauré, Vierne, Liszt, Rachmaninow
19-jul Jürgen Essl Franck, Tournemire, Essl
26-jul Bernhard Haas i.s.m. het Internationaal Orgelfestival wereldpremière These livid flames van Hugues Dufourt
2-aug Jean-Pierre Griveau Mendelssohn, Dubois, Duruflé, Griveau
9-aug Wladyslaw Szymański Bach, Ritter (Son. 2), Zeleński, Gorski, Szymański
16-aug Tjeerd van der Ploeg Widor (symfonie nr. 7), Dupré (Souvenir et Carillon op. 27)
23-aug Pascale van Coppenolle Messiaen, Schneider, Liszt (Weinen, Klagen)
30-aug Thomas Lennartz Reger, Mendelssohn, Helmschrott, Lennartz
6-sep Eiko Maria YoshimurA Bach, Ritter (Son. 3), Liszt (Ad nos)
13-sep Ton van Eck met Stef Feld, verteller o.m. De geschiedenis van het olifantje Babar van Francis Poulenc
20-sep Gonny van der Maten Jos Glaap (pauken) Badings (Passacaglia), Daniel Lesur, Messiaen
27-sep Ton van Eck met Kathedrale Koor o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen Dupré (var. Sur un Noël), Franck, Fauré