• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In Nieuws

Overzicht van gebeurtenissen in september

De maand september stond bol van bijzondere activiteiten en evenementen. Open monumentendag, Ambachtsdag historisch metselen, afsluiting ZaterdagMiddagConcerten en bezoek uit Gent staan hieronder uitgelicht.

Open monumentendag en kindermonumentendag

Kindermonumentendag 2014

Kindermonumentendag 2014

In het weekend van 12 en 13 september vond de landelijke Open Monumentendag 2014 plaats. Op zaterdag bezochten bijna 2.500 geïnteresseerden de Bavo. Op zondag namen zo’n 75 bezoekers deel aan de Gewelventochten wat daarmee de afsluiting was van de Gewelventochten 2014. In mei 2015 vinden de volgende tochten plaats. Extra bijzonder dit weekend was het bezoek van zo’n 450 kinderen aan de Bavo. Zij bezochten al op vrijdag de Kindermonumentendag en kregen een leuke voorstelling te zien. Daarnaast gaf onze titulair-organist een speciaal kinderorgelconcert. Ook was er ruim de gelegenheid om het gebouw en het Willibrordusorgel te bekijken.

 

Ambachtsdag Historisch Metselen

Ambachtsdag Historisch Metselen

Ambachtsdag Historisch Metselen

Donderdag 18 september stond in het teken van Historisch Metselen. Zo’n 350 geïnteresseerden kwamen naar de Bavo voor lezingen en workshops. Ook waren er demonstraties en toonden leveranciers hun materialen.

 

Afsluiting seizoen Zaterdagmiddagconcerten 2014

Met een fantastisch uitvoering door het Kathedrale Koor van het reqiuem van Fauré

Kathedrale koor met op de achtergrond het Kabinetorgel

Kathedrale koor met op de achtergrond het Kabinetorgel

werd op 27 september het orgelconcertenseizoen 2014 afgesloten. Titulair-organist Ton van Eck bespeelde meerdere orgels en het Kathedrale Koor stond onder leiding van magistra cantus Sanne Nieuwenhuijsen. Ander hoogtepunt was de inzegening van het zogenaamde Kabinetorgel. Dit orgel, ook wel Valkestijn-orgel genoemd naar de schenker, is lange tijd in onbruik geweest voor restauratie. Plebaan Hein Jan van Ogtrop sprak een zegenbede uit over het orgel waarna het mooie geluid van dit orgel de kathedraal vulde.

 

Bezoek van het Gents Kapittel en High-Tea concert

Eens in de vier jaar ontmoeten de bisdommen Gent en Haarlem-Amsterdam elkaar. Voor beide bisdommen is Sint Bavo hun patroonheilige wiens naamdag op 1 oktober wordt gevierd. Deze keer bezochten de bisschop van Gent, mgr. L. van Looy, en leden van het Kathedrale Kapittel ons bisdom en vierden zij gezamenlijk de Hoogmis op zondagochtend in de Bavo. Vanuit ons bisdom celebreerden zowel mgr. Punt als mgr. Hendriks alsook het Kathedrale Kapittel van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Het Kathedrale koor verzorgde de gezangen en het ordinarium.

IMG_9445

 

Na afloop van de viering verzorgde Bavocantorij een mini-concert. In de herfstvakantie zullen zij naar Engeland reizen voor een tournee. Onder andere wordt de stad York aangedaan waar wordt gezongen in de beroemde kathedraal aldaar. Tijdens dit high-tea concert kon worden genoten van Engelse lekkernijen waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de onkosten voor de tournee.