• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In Restauratieblog

Update februari 2015

Zoals u ongetwijfeld heeft gezien staat het Middenschip nuRestauratie Bavo zowel buiten als binnenin de Kathedraal volledig in de steigers. Na drie maanden (!) steigers opbouwen is de restauratie nu in volle gang. Na het opbouwen van de steigers is begonnen met het inventariseren van de te vervangen rode terracotta sierelementen. Hier zit een lange levertijd op en het is dus van groot belang voor de planning dat dit als eerste gebeurt. Dit is inmiddels afgerond en de sierelementen zijn besteld. Ook alle glas-in-lood ramen zijn al verwijderd en de te restaureren exemplaren zijn getransporteerd naar de firma Hageveld in Tilburg. De 16 transparante ramen worden niet gerestaureerd, deze worden immers vervangen voor nieuw glas-in-lood van de hand van Jan Dibbets.

Slimme aannemer

Een spannend moment wordt het inspecteren Restauratie Bavovan de zogenaamde kapvoeten. Dit zijn de onderste houten balken van de kapconstructie die rusten op de muren. Als deze door lekkage en slechte regenwaterafvoer zijn verrot, staat er nog veel werk te wachten om dit weer op orde te krijgen.
Een andere belangrijke speler voor de voortgang is het weer. Met name vorst kan het werk ernstig vertragen. De aannemer speelt hier handig op in door bij vorst zijn werkzaamheden naar binnen te verplaatsen en zelfs werkzaamheden mee naar binnen te nemen. Zo zijn de luiken van de dakkapellen tijdens de eerste vorstdagen al binnen gerestaureerd en waar nodig vervangen.

Kleurenonderzoek

Net als aan de buitenzijde van het Hoogkoor en de

Restauratie Bavo

Ook de torentjes op het Hoogkoor is na kleurenonderzoek de kleur en daarmee het torentje weer in ere hersteld.

Kooromgang is ook bij het Middenschip aan de buitenzijde kleuronderzoek gedaan. En ook hier ziet de toekomst er (roos)kleurig uit! Hoewel uit het onderzoek blijkt dat het Middenschip minder rijkelijk gekleurd is dan de oostzijde van de kathedraal, is ook op het Middenschip bij de bouw kleur aangebracht. Dit betreft dan vooral de steunberen. Dit zal uiteraard in oude luister worden hersteld.

Afronding Pasen 2016?

De oplevering van de restauratie van het Middenschip is voorzien rond Pasen 2016. Dat betekent dat we zonder al te veel tegenslag de Goede Week weer vanuit het Middenschip kunnen vieren. Ook zijn we dan weer een stuk dichterbij de voltooiing van de restauratie. Hier is echter nog een grote financiële hobbel te nemen, want de budgetten hiervoor zijn voorlopig nog niet rond.