• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

Requiem van Duruflé op zaterdag 4 juli

Deze zaterdag vindt er een wel heel bijzonder concert plaats in de serie Requiem DurufleZaterdagmiddagconcerten. Door het kamerkoor Vocoza wordt het Requiem van Duruflé opgevoerd. Dit koor bestaande uit semi-professionele zangers staat onder leiding van de Magistra Cantus van de kathedraal Sanne Nieuwenhuijsen. De begeleiding van het transeptorgel wordt verzorgd door de titulair organist van de kathedraal Ton van Eck.

Het Requiem van Duruflé (op. 9, 1947) is een heel bijzonder werk waarin de componist de gregoriaanse traditie op een prachtige manier laat samensmelten met de moderne klassieke muziek. De gregoriaanse gezangen, die hij veel had gezongen als leerling op de koorschool in Rouen, waren een belangrijke inspiratiebron voor Duruflés muziek. Voor zijn requiem nam Duruflé de gregoriaanse dodenmis als uitgangspunt, terwijl hij de opzet van het requiem van Fauré overnam, evenals het optimisme tegenover de dood dat uit diens werk blijkt. Duruflés muziek herinnert ook aan het impressionisme. Zijn composities worden gekenmerkt door orde, helderheid en duidelijke vormgeving en getuigen van grote bewogenheid en veel poëzie.

De solo-partijen worden verzorgd door Ingeborg Bröcheler (alt-mezzo – foto) en door Christiaan Winter (bariton). Instrumentale begeleiding: Ton van Eck (orgel) en Bianca Bongers (cello in Haarlem).

Kamerkoor Vocoza bestaat uit circa 28 geschoolde amateur-zangers, die samen een behoorlijk professioneel niveau weten te bereiken. Het koor staat sinds 2008 onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen en heeft een vaste plaats in het concertleven in de regio Amsterdam/Haarlem verworven. Vocoza brengt gemiddeld twee eigen concertreeksen per jaar, en draagt inmiddels geregeld bij aan externe producties.

Aanvang 15:00 uur via de tuin van de kathedraal (ingang Emmaplein). Entree gratis, na afloop deurcollecte.