• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

Steigertochten en gewelventochten tijdens Open Monumentendag

Op 12 en 13 september vindt de landelijke Open Monumentendagen plaats. Ook de Nieuwe Bavo aan de
Leidsevaart neemt hieraan deel en stelt dit weekend haar deuren open. Naast het vrij toegankelijk bezichtigen zijn er diverse activiteiten die de moeite waard zijn om aan deel te nemen. Ook is het dit jaar geopende KathedraalMuseum te bezichtigen.

Steigertochten langs de ramen van Jan DibbetsSteigertocht

Op zaterdag 12 september kan er een heuse steigertocht worden gemaakt over de restauratiesteigers. Vanaf de steigers krijgt men een goed beeld van de restauratiewerkzaamheden. Daarnaast is een steigertocht een unieke gelegenheid om de Nieuwe Bavo eens op een bijzondere manier te ontdekken. De tocht voert tot aan het plafond van het Middenschip en geeft een goed beeld van de werkzaamheden en noodzaak van de restauratie. Extra bijzonder is dat met de steigertocht de 16 nieuwe glas-in-lood ramen van Jan Dibbets van dichtbij kunnen worden bekeken. Deze nieuwe ramen worden momenteel geplaatst. Kunstenaar Jan Dibbets ontwierp eerder de glas-in-lood ramen voor o.a. de kathedraal Saint-Louis van Blois in Frankrijk en andere kunstwerken van hem zijn o.a. te zien in Kröller-Müller Museum, RijksMuseum, Van Abbemuseum en diverse buitenlandse musea.

Orgelconcert

Op zaterdagmiddag 12 september verzorgt de Haarlemse organist Jaap Stork het orgelconcert. Op het programma staan werken van o.a. Elgar, Brewer, Chopin, Debussy en Ravel.

Jaap Stork (1949) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zijn leraren waren Willem Brons voor piano en Evaristos Glassner en Bernard Bartelink voor orgel. Hij componeerde kerk- en kamermuziek maar ook schreef hij voor diverse musicals en cabarets.  oor zijn verdiensten voor de kerkmuziek en het muzikale leven in de Haarlemse regio werd Jaap Stork in 2012 gehonoreerd met een Koninklijke onderscheiding.

Gewelventochten

Op zondag 13 september kunnen bezoekers deelnemen aan een Gewelventocht. GewelventochtDe spannende tocht over krakende plankieren, door spelonken en langs de vele wenteltrappen, brengt de bezoeker op verborgen plekken in deze prachtige kathedrale basiliek. De overgangen van kleine gangen naar verbluffende uitzichten (zowel binnen als buiten de kerk) zijn spectaculair. Als de bezoeker uiteindelijk bij de klokken in de torens is aangekomen, kan er genoten worden van een fantastisch uitzicht over Haarlem en verre omstreken. Tijdens de gewelventocht zullen ervaren en enthousiaste gidsen U vergezellen op een ontdekkingsreis langs ruim 115 jaar Haarlemse historie, kerkelijke bouwkunst en religieuze symboliek. Er wordt ruime aandacht besteed aan de resultaten van de restauratie van de afgelopen jaren. Kortom een bezoek meer dan waard!

En verder op zaterdag:

  • Kunnen de torens worden beklommen (onder voorwaarde)
  • Is er op zaterdag de hele dag live muziek op orgel en hobo
  • Geeft de aannemer van de restauratie (Schakel en Schrale) met zijn onderaannemers tekst en uitleg over de gebruikte technieken en ervaringen tijdens de restauratie
  • Is het in Haarlem gevestigde Multi-3D Print met een 3D-printer aanwezig waarop een miniatuur van de Bavo wordt geprint

En verder op zaterdag en zondag:

  • Wordt het eerste miniatuurkaarsje van de Bavo gelanceerd
  • Kan in de koffiebar een lekker kopje koffie of thee worden gedronken
  • Is de restauratieshop geopend met o.a. verkoop van loten voor de Citytrip naar Rome met Pasen 2016

Openingstijden en entree:

Zaterdag 10:00-17:00 uur
Zondag 12:00-17:00 uur

Entree via de tuin van de plebanie. Deze bevindt zich aan de zijde Emmaplein.

Entree gratis.
Steigertochten 7,50 p.p.
Gewelventochten € 5,00 p.p.
Orgelconcert gratis toegankelijk met deurcollecte na afloop.