• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

Lezing over Jos Cuypers door kleinzoon Pierre Cuypers

Maandag 5 oktober 2015 verzorgt de kleinzoon van Jos Cuypers, Pierre Cuypersde heer Pierre Cuypers, een lezing over de architect van de Nieuwe Bavo met als thema ‘Een orchidee in de schaduw’. De lezing begint om 20:00 uur (de zaal is open vanaf 19:45 uur) en vindt plaats in de plebanie van de Nieuwe Bavo aan de  Leidsevaart 146 te Haarlem.  Aanmelden via vrienden@rkbavo.nl.
 

‘Een orchidee in de schaduw’

Het publicitaire geweld dat vader Pierre Cuypers altijd genereerde, staat in schril contrast met de bescheidenheid van zijn zoon en partner Jos Cuypers, bouwer van de Beurs in Amsterdam en de Kathedraal van Haarlem, de Nieuwe Bavo.
Zocht zijn vader juist het spektakel (en dus de bekendheid), Jos was een tolerant, pragmatisch mens die vooral zijn werk wilde doen en geen ‘gedoe’ wilde. In die zin zou Jos Cuypers, volgens de spreker van deze lezing, kleinzoon Pierre Cuypers, ‘een orchidee in de schaduw’ genoemd kunnen worden.
 

Architectenfamilie

De familie Cuypers bracht meer interessante architecten voort. Te noemen zijn Pierre II, de zoon van Jos en neef Eduard Cuypers. De laatste werd vooral bekend om zijn stationsgebouwen. Pierre II ontwierp samen of in samenwerking met zijn vader Jos tal van gebouwen en kerken. De vergelijking van Jos Cuypers met zijn vader Pierre I, zijn zoon Pierre II en zijn neef Eduard is een interessant punt van discussie. Kleinzoon Pierre Cuypers zal tijdens de lezing zijn bijdrage hieraan leveren.
De sprekers in deze serie – Wies van Leeuwen en nu Pierre Cuypers – waren eerder te zien in het TV programma De IJzeren Eeuw aflevering ‘Een vreemde kerk in de straat‘.
De lezing vindt plaats in de plebanie van de Nieuwe Bavo en wordt georganiseerd door de Vriendenkring van de Nieuwe Bavo.
Entree via de tuin aan de zijde van parkeerterrein Emmaplein.
Inschrijven voor de lezing kan via e-mail: vrienden@rkbavo.nl
Entree € 10,00 p.p. – leden. Vriendenkring vrij.