• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In archief

Prinses Beatrix bij bijeenkomst gerestaureerde Kathedrale Basiliek Sint Bavo

koepel-kathedraal-2012Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 4 maart aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van de oplevering van het interieur van het gerestaureerde middenschip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. De kathedraal ondergaat al sinds 2005 een omvangrijk restauratieproces.

Vernieuwing interieur bijna voltooid

Met de vernieuwing van het middenschip is het interieur van de Nieuwe Bavo vrijwel voltooid. Van het exterieur moeten alleen de twee torens aan de westzijde nog gerenoveerd worden, waarna de kathedraal in 2017 gereed zou moeten zijn. Het middenschip heeft onder andere zestien nieuwe glas-in-loodramen gekregen, naar een ontwerp van kunstenaar Jan Dibbets.

Top vijf van kerken uit 1850-1950

De Nieuwe Bavo is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Architect Joseph Cuypers combineerde in zijn ontwerp diverse bouwstijlen, waaronder neogotisch, neoromaans, art deco en Jugendstil. Het interieur bevat ook Moorse invloeden. De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd.

Openingsweekend

Na de feestelijke opening op vrijdag is zaterdag en zondag de Nieuwe Bavo al geopend voor bezichtiging. Er zal dan extra toelichting worden verzorgd over de nieuwe glas-in-lood ramen van Jan Dibbets. Ook is er in het vorig jaar heropende KathedraalMuseum een tentoonstelling ingericht over zijn werk.

De openingstijden zijn:

  • Zaterdag 5 maart van 11:00-16:00 uur
  • Zondag 6 maart van 11:30-16:00 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 4,00 en dit is inclusief een kopje koffie of thee.

Reguliere openingstijden

Vanaf 8 maart is de Nieuwe Bavo iedere week van dinsdag t/m vrijdag geopend voor bezichtiging. De openingstijden zijn 10:00-16:00 uur. En vanaf 30 april is de Nieuwe Bavo ook op zaterdag geopend van 11:00-14:30 uur.