• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In Nieuws

Impressie van de officiële opening Haarlemse Open Monumentendagen

Dit jaar hadden de Open Monumentendagen als onderwerp ‘Iconen en Symbolen’. Als er één gebouw in Haarlem is, waar dit onderwerp aan de orde komt, is het wel onze kathedrale basiliek Sint Bavo – ofwel de Nieuw Bavo – aan de Haarlemse Leidsevaart. Tijdens de restauratie was er alle gelegenheid om dit ontwerp van Joseph Cuypers – zoon van Pierre Cuypers – van dichtbij te onderzoeken. Dat leidde tot ontdekkingen die het aanzien van de Nieuwe Bavo hebben veranderd.

Weinig andere vakbroeders waren zo bewust bezig om de atmosfeer van het Hollandse landschap naar binnen te halen. Maar ook een fenomeen dat al vanaf het ontstaan van de kathedraal zichtbaar was kon minutieus worden onderzocht: het onvoltooide karakter. Achter dit Gesamtkunstwerk gaat dan ook een fascinerend programma schuil.

Boekpresentatie

Tijdens de officiële opening van de Open Monumentendagen op jongstleden vrijdag 9 september 2016 is het boek gepresenteerd van het langverwachte werk van Bernadette van Hellenberg Hubar – De Nieuwe Bavo te Haarlem – Ad Orientem – waarin de achtergronden, de symboliek en het gehele iconografische programma van dit illustere bouwwerk aan de orde komen.
Het boek is vanaf 9 september 2016 te koop in de kathedraal:
400 pagina’s, ca. 250 afbeeldingen, in gebonden uitvoering.
Prijs tot 9 december 2016 € 39,95 daarna € 49,95

Beeldimpressie