• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In Nieuws

Tentoonstelling ‘Ridder en Mysticus’ – Han Bijvoet

Op vrijdag 31 maart vindt in het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem de Han Bijvoetofficiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Ridder en Mysticus – Han Bijvoet (1897-1975) – kunstschilder te Haarlem.

Han Bijvoet was een bijzonder veelzijdig kunstenaar met een enorm oeuvre aan
o.a. glas-in-loodramen, wandschilderingen en beeldhouwwerken. Bijvoet begon zijn opleiding aan de kunstnijverheidsschool in Haarlem, gevolgd door de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1916-1922) als leerling van Antoon Derkinderen en Richard Roland Holst. Zijn levenswerk zijn de vele kunstwerken die in de Nieuwe Bavo in Haarlem te zien zijn. Meer dan veertig jaar werkte hij daar. Naast ramen en wandschilderingen zijn er ook houtsnijwerk voor biechtstoelen, lichtkronen, kruiswegstaties en vaandels van zijn hand te vinden.

Naast religieuze kunst voerde Bijvoet ook opdrachten uit voor particulieren en instellingen en maakte ramen voor gebouwen in onder meer Aerdenhout, Amsterdam, Den Haag, Driehuis, Haarlem, Hansweert, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, Krommenie, Laren, Ter Apel,Warmond en Lorenzo Marques (Mozambique).

De tentoonstelling in het KathedraalMuseum en de publicatie van bijbehorende monografie is de uitgelezen Han Bijvoetgelegenheid om deze bijzondere kunstenaar opnieuw te ontdekken.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober voor het publiek geopend.

Openingtijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00-16:00 en zaterdag van 11:00-15:00.

 

Han Bijvoet