• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl
In Nieuws

36 Communicantjes ontvingen hun Eerste Heilige Communie in de Bavo-kathedraal op 26 mei 2019

Zondag 26 mei was het dan zo ver: na een periode van intensieve voorbereiding deden 36 kinderen uit de parochies van de BOAZ, Haarlem Centrum en Haarlem Schalwijk hun Eerste Heilige Communie in de kathedrale basiliek St. Bavo. Verspreid over de maanden januari t/m mei hadden de kinderen zich op 12 vrijdagmiddagen voorbereid om deze grote dag. De voorbereiding werd gedaan door kapelaan Nars Beemster en kapelaan Johannes van Voorst tot Voorst en mevrouw Irene Vorstman. Bijzonder was dat dit jaar, ook vanwege de groepsgrootte, dat de bijeenkomsten niet georganiseerd waren in ontmoetingscentrum ‘De Spar’ op het terrein van de Antoniuskerk in Aerdenhout, maar in de plebanie van de kathedrale basiliek St. Bavo.

Ook dit jaar werd gewerkt met het project ‘De verborgen Jezus’. In het project wordt uitgelegd dat God niet één is maar drie en dat God de Zoon, omdat God zoveel van ons mensen houdt, door Maria bij ons is gekomen door mens te geworden. Dat de kinderen deze boodschap goed meegekregen hebben was duidelijk te horen toen kapelaan Nars hen tijdens de preek de vraag stelde: “God is niet één, maar God is….?” Een vraag die de kinderen volmondig en luid, als in koor, beantwoordden met: “drie!!!”.
Tijdens de intrede processie werd de feestelijke viering geopend door de kinderen van het Bavo-koor met het lied: ‘Kom o Geest, vervul de wereld met uw kracht’. Samen met koormeester Rens Tienstra en de beide kapelaans, werd na het ‘Heer ontferm U’, dat de kinderen ook goed hadden ingestudeerd, het feestelijk klinkende Engelenlied, ‘Eer aan God’ in afwisseling gezongen. Na de lezingendienst vertelde kapelaan Nars over het grote eucharistisch wonder van ‘Tumaco’, een eilandje voor de kust van Columbia. Het wonder voltrok zich op 31 januari 1906, ‘s morgens om tien uur. Op die dag dreigde Tumaco overspoeld te worden door een tsunami die op het eilandje afkwam. Een enorme tsunami met een alles verwoestende kracht, die echter als een muur bleef staan en terugzakte in de zee, toen pastoor Gerald Larondo, staande op de deels drooggevallen zeebodem, met het Allerheiligste, de Verborgen Jezus, een kruisteken maakte over de gigantische golf op het moment dat die op enkele tientallen meters afstand van Tumaco was genaderd. Een buitengewoon indrukwekkend wonder, dat, zo vervolgde kapelaan Nars, ons nogmaals bevestigt in de wetenschap dat God nog altijd met ons is in dit zo Heilig Sacrament. Na de geloofsbelijdenis zongen de kinderen het lied: ‘Parel in Gods hand’. Indrukwekkend was het spontaan getuigenis van één van de kinderen op de vraag van kapelaan Nars, wat het betekent om een parel in Gods hand te zijn: “Dit betekent dat ieder mens, klein of groot, waar ook ter wereld, voor God van oneindig waarde is…” Kapelaan Nars werd er even stil van… Nadat de kinderen hun Eerste Heilige Communie hadden gedaan brachten de twee kleinste kinderen van de groep met kapelaan Nars bloemen en een kaars naar de icoon van Maria. Daar werd, samen ook met alle kinderen en aanwezigen het ‘Weesgegroet’ gebeden. Na de zegen en het slotlied was er achter in de kathedraal gelegenheid elkaar te feliciteren en blikten de aanwezigen terug op een prachtige, vreugdevolle viering, die door kapelaan Nars was geopend met de woorden: “De kerk is vandaag prachtig en iedereen ziet er even feestelijk uit! En dat is niet zomaar, nee, dat is omdat jullie, beste jongens en meisjes, vandaag jullie eerste Heilige Communie gaan doen. En dat is echt geweldig! Want de Heilige Communie dat is niet zomaar een stukje brood; neeeeee; het is niet zomaar een symbool…;  Neeeee….; de Heilige Communie dat is echt de verborgen ….?” Waarop de kinderen uit als uit één mond met kracht getuigden: ‘Jezus’.
Hem en Zijn allerheiligste Moeder zij dan ook alle lof, eer en dank voor de viering van de Eerste Heilige Communie die we met deze prachtige kinderen en met elkaar hebben mogen beleven.

HARTELIJK GEFELICITEERD AAN ALLE 36 COMMUNICANTJES!

Tijdens de viering hingen aan de zijkant de “paspoorten” die de kinderen hadden gemaakt, waarop te zien was wie en wat voor hen belangrijk zijn. Hieronder wat teksten die op de paspoorten stonden:

Ik heb een broertje en dat broertje kan huilen, maar hij is het liefste broertje in de wirlt en dat broertje heet Milo!!!

Mijn liefelingseete is mama.s spaagetie. Dit vint ik leker: panenkoek.
Mijn kippen heten: hettie bea miep.

Ik dank God voor mijn gezin en dat ik in nederland woon. Ik bedankt God voor de wereld. Ik wil Goed bedanken dat hij de aarde voor ons gemaakt heeft. Ik dank God voor me hius, mijn vrienden.

Wat wensen de kinderen? Geen ruzie met elkaar op de wereld; dat alle zieken mensen in de werelt beeter worden. Ik wens dat mijn familie gezond blijft. Ik wens dat ik een mini bike krijg. Ik wens dat de oceaan schooner wordt; dat al het oorlog op aarde stopt; lief zijn voor iedereen dus ook de dieren en natuur.

Wat willen de kinderen later worden? Weerman, voetballer, ninja, uitvinder, reeskorur, kok, piloot, ik wil het beste YT (you tuber) worden, meester, juf en moeder, freerunner. Politievrouw, dokter, ik word later JUF. Ik wil in Artis werken.

Hallo, school vind ik het alerleukste op deze planeet. Iedereen moet wel school kenen. Kom er zeker bij, er is altijd plek voor jou.

Ik ben half Colombiaans en daar ben ik trots op.

Ik hou van vamielie en vakansie. Ik hou van sneeuw. Ik lach graag.

Mijn oma woont in Polen en ik vond het heel erg leuk dat ze naar ons toegekomen is, omdat het 12 uur rijden is, maar met de bus is het 18 uur en me oma ging met de bus.


Me vader is een muziekant hij kan goed zingen, me moeder is het beste in kokken.
Ik hou van uitstapjes maar zoms niet en zoms zurf ik ook.

De kinderen hebben als hobby: voetbal en acrogym, karate, grafiti, ik hou van buitenspelen en van paeiaanoospeelen en van hokei, legoo bouwen, gamen, sporten. Ik doe vaak kikboksing.
Ik wil graag op muziek en het liefst wil piano en drummen dat lijk me superleuk.

Foto’s van Elisabeth Beelaerts