• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl

Ad Orientem

Direct naar het register? Volg dan deze link.

Eén van de centerfolds in het boek over de nieuwe Bavo. Uitgever WBooks, vormgeving Marjo Starink, foto Van Hoogevest Architecten-Sjaan van der Jagt/Pixelpolder 2016.

Eén van de centerfolds in het boek oschijnde nieuwe Bavo. Uitgever WBooks, vormgeving Marjo Starink, foto Van Hoogevest Architecten-Sjaan van der Jagt/Pixelpolder 2016.

The making of …

Na zo’n anderhalf jaar onderzoek en nog eens anderhalf jaar schrijven, corrigeren en redigeren, rolt begin september het nieuwe boek over de kathedraal van Bernadette van Hellenberg Hubar van de pers, met als titel: De nieuwe Bavo te Haarlem, Ad orientem | Gericht op het oosten.

Het is een apart boek en niet alleen vanwege de inhoud. Natuurlijk is het verrassend wat tevoorschijn is gekomen op het gebied van de buitenpolychromie – tot dusver enig in haar soort -, de Unvollendete met haar lege plekken, onvoltooide elementen, halffabricaten en misbaksels (tot dusver zonder weerga) -, de lichtval en de blauwe voegen (hoogst bijzonder), het symbolisme en de catechismus van steen (ook al zo wonderlijk), ach, zo kunnen we nog wel even doorgaan!

Dat er zoveel uitgekomen is, is waarschijnlijk vooral te danken aan de omstandigheid dat deze monografie tijdens de restauratie geschreven is. De auteur benadrukt dan ook in haar inleiding, dat dit werk:

de geschiedenis in [zal] kunnen gaan als boek dat tijdens de restauratie geschreven is. Dat is allerminst gebruikelijk, want normaal wordt een boek pas na afloop van de restauratie geproduceerd, en dan nog vaak door mensen die niet bij de campagne betrokken zijn geweest. Het anders en nodig zijn van dit boek heeft dus te maken met de ontdekkingen die vooral vanaf de steiger zijn gedaan. Als een van de betrokken onderzoekers stond ik daar oog in oog met de verschillende onderdelen die van de grond af niet waren te zien. Verbindingen die in de geest van de opdrachtgever en de architect leefden, werden daarboven opeens duidelijk ’.

Maar er zitten nog meer bijzonderheden aan. Zo start vrijwel ieder hoofdstuk met een fictief stukje, waarin een van de twee hoofdpersonen aan het woord komt, architect Joseph Cuypers of zijn opdrachtgever, A.J. Callier, vanaf 1903 bisschop van Haarlem. Voor een wetenschappelijk boek is zo’n stukje fictie niet alledaags en dat zou dan ook best tot commentaar kunnen leiden.

En dat geldt niet minder voor het register, want dat staat on line: zowel bij uitgever WBOOKS als hier op de site is het te vinden en te downloaden via deze twee links: http://bit.ly/WBOOKS-nBavo en http://bit.ly/RKBavo-boekregister. Waarom dat is gedaan, wordt daar uitgelegd.

Bestellen en verschijningsdatum

Om het boek te bestellen kan één van de volgende links aangeklikt worden:

  • nieuweBavo@gmail.com, als je in of vlak bij Haarlem woont (vergeet niet je contactgegevens te vermelden). Na bevestiging van de betaling van € 49,95 kun je het boek bij de kathedraal ophalen. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van dit monument, waar op dit moment nog heel wat middelen voor nodig zijn.
  • http://bit.ly/WBOOKS-nBavo, als Haarlem buiten je horizon ligt. Zo kun je het boek voor dezelfde prijs rechtstreeks kopen bij de uitgever, inclusief verzendkosten.

De nieuwe Bavo te Haarlem, ad orientem | gericht op het oosten is verschenen op 9 september bij gelegenheid van de Open Monumentendagen in Haarlem, gewijd aan het thema ‘Iconen en symbolen’. Uiteraard doen ook de kathedraal en het KathedraalMuseum hieraan mee, waar het boek bij de museumwinkel gekocht kan worden. De introductieprijs van € 39,95 is verlengd tot 9 december 2016! Daarna wordt het boek een tientje duurder.

Geïnteresseerd in korte verhalen over de nieuwe Bavo? Surf dan naar de Facebookpagina van de kathedraal of naar if then is now. Een volledig overzicht is te vinden op de site van de auteur via http://bit.ly/nieuweBavo-kunst.