• Leidsevaart 146
  • 023 - 532 30 77
  • info@rkbavo.nl

KathedraalMuseum

Intro

toegang tot het museum

De toegang tot het museum.
Foto: Niels Polak

Het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo te Haarlem bevat bijzondere kunstschatten: schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk. Bovendien biedt het museum met maquettes en ander materiaal toelichting op de bouw en de versiering van de Nieuwe Bavo.

Deze kerk, een van de laatste grote kathedralen van Europa, werd in de jaren 1895-1930 ontworpen door Jos Cuypers in samenwerking met Jan Stuyt.

Gebrandschilderde ramen en andere kunstuitingen werden toegevoegd door Han Bijvoet, Johannes Maas, Gerard Brom, Jan Toorop en tientallen andere kunstenaars. Het museum bevindt zich onder het hoogkoor, en is toegankelijk via de kathedraal.

Geschiedenis

vaandels ontworpen door Han Bijvoet

Vaandels ontworpen door de kunstenaar Han Bijvoet.
Foto: Niels Polak

Op 25 maart 2015 werd het KathedraalMuseum te Haarlem officieel geopend door de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, de heer J.W. Remkes. De museumruimte omvat vooralsnog een grote, sfeervol ingerichte tentoonstellingszaal, pal onder het hoogkoor.

Op den duur zal uitbreiding volgen in ruimtes onder de kooromgang en de straalkapellen. Het KathedraalMuseum is de voortzetting van de Schatkamer van de Nieuwe Bavo, die heeft bestaan van 1973 tot 2009. De Schatkamer was gevestigd in de relatief kleine Bisschoppelijke Sacristie. De groei van de collectie en de toename van publiek maakten uitbreiding noodzakelijk. Het KathedraalMuseum is ontwikkeld parallel aan de omvangrijke restauratie van de Nieuwe Bavo. Het ontwerp van het museum is afkomstig van Van Hoogevest Architecten, die ook verantwoordelijk zijn voor de restauratie van de kathedraal.

Collectie

De collectie van het KathedraalMuseum omvat kunsthistorisch belangrijke, fraai ontworpen liturgische objecten zoals kelken, monstransen, kandelaars en kruisen, voornamelijk uit de tijd van de bouw van de kathedraal maar ook wel uit eerdere periodes. Een bijzonder onderdeel daarvan wordt gevormd door inventarisonderdelen uit de kapelruimte van koning Lodewijk Napoleon zoals die ooit was ingericht in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Een aantal bijzondere liturgische gewaden uit de middeleeuwen en later, met daarop geborduurde bijbelse taferelen, staat permanent opgesteld in hoge vitrines in de kooromgang.

Daarnaast is er een grote collectie ontwerptekeningen van Han Bijvoet, die verantwoordelijk was voor tal van gebrandschilderde ramen, tegeltableaus en wandschilderingen in de kathedraal. Ook bezit het museum fraaie vaandels, beeldhouwwerken, schilderijen en maquettes.

De collectie wordt beheerd in depots elders; in het KathedraalMuseum is steeds een beperkte keuze van hoogtepunten te zien. De collectie wordt systematisch uitgebreid met kunstobjecten die betrekking hebben op de Nieuwe Bavo en de daarmee verbonden kunstenaars en architecten, alsook op de periode waarin deze kathedraal ontstond.

Sponsors

Het KathedraalMuseum is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Noord-Holland, de stichting Bonifacius, het VSB-fonds, de Redevco Foundation en de stichting Dioraphte.

Openingstijden

Het KathedraalMuseum is geopend tijdens de normale bezoekersuren. Voor de meest actuele informatie zie: https://www.koepelkathedraalhaarlem.nl/plan-je-bezoek/

Organisatie

Het KathedraalMuseum wordt beheerd door de Commissie KathedraalMuseum en Kunstzaken van de Nieuwe Bavo te Haarlem. Voorzitter, tevens conservator van het KathedraalMuseum: Antoon Erftemeijer (a.erftemeijer@xs4all.nl).

Overige leden van deze commissie: André Numan, Hanneke Olyslager, Richard Everard, Hein Jan van Ogtrop, Isolde Scholberg (beheerder), Willem de Winter, Ineke Hetem en Michel Bakker.