• Leidsevaart 146
 • 023 - 532 30 77
 • info@rkbavo.nl

Nieuws

Nieuws

 • 5e Kerkenveiling

  Veilinghamer

  Vrijdag 29 november zal de 5e kerkenveiling plaatsvinden, het doel is de restauratie van het tintinnabulum en conopeum, de eretekenen van de basiliek. De deur gaat om 19:30 uur open en de veiling zal om 20:00 uur starten. Inschrijving is gratis en geldt tevens als deelname aan de loterij.

  Meer lezen...
 • Diaconaal weekend: Help Inloophuis Kennemerland

  caritas

  Het inloophuis biedt ondersteuning “Voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker”. Naast de medische zorg door ziekenhuizen en klinieken is er een grote behoefte aan ook meer psychosociale en praktische ondersteuning, waarop de medische sector niet of nauwelijks is ingesteld.

  Meer lezen...
 • Allerheiligen en Allerzielen in de Kathedraal

  Allerzielen Sint Bavo Kathedraal

  Op vrijdag 1 november is het Hoogfeest van Allerheiligen. De heiligen zijn al diegenen die ons voorgegaan zijn naar de hemel en naar wie we speciaal kijken als grote voorbeelden, aan wie we hulp en gebed vragen en met wie we, ook hier op aarde, de gemeenschap van de heiligen mogen vormen. We vieren dit feest

  Meer lezen...
 • Huiskamerconcert Lars Gerfen

  flyer_Lars_Gerfen_vFinal

  De christelijke singer-songwriter Lars Gerfen zal op vrijdagavond 25 oktober om 20:00u een huiskamerconcert geven in de plebanie van de kathedraal.

  Meer lezen...
 • Sponsordiner 18 oktober

  Haarlem_Kath_Basiliek_St_Bavo_v_Hoogevest_crop

  Voor de verzorging van de uitvaarten van mensen die in eenzaamheid sterven, zal er op vrijdag 18 oktober een sponsordiner plaatsvinden in de kathedrale Bavo.

  Meer lezen...
 • Dankbaar voor een enerverende eerste Familiezondag!

  Familiezondag Joseph kerk Bavo Haarlem RK Parochies families gezinnen jeugd

  Op de vierde zondag van september hebben wij de eerste fantastische en gezegende Familiezondag gehad. In de Heilige Mis hadden we het geluk om met mensen van alle leeftijden de Eucharistie te vieren. Na de Heilige Mis gingen we uiteen in vijf verschillende leeftijdsgroepen om allemaal te leren en groeien in geloof, ieder op zijn eigen manier.

  Meer lezen...
 • Nieuw: Familiezondag!

  Familiezondag Joseph kerk Bavo Haarlem RK Parochies families gezinnen jeugd

  De laatste tijd merken we dat in verschillende kerken van onze regio Haarlem en BOAZ op zondag gezinnen naar de kerk komen, die heel graag ook anderen van dezelfde leeftijd willen ontmoeten. Er blijkt duidelijk behoefte aan een mogelijkheid om met enige regelmaat andere gezinnen te ontmoeten, iets waar ook om wordt gevraagd door ouders

  Meer lezen...
 • Nieuwe jongerenwerker voor parochieregio

  Foto Rowy van Dijk jongerenwerker

  Het komende jaar gaat er veel ondernomen worden op het gebied van jeugd en jongeren in onze parochies. Er zijn het afgelopen seizoen veel nieuwe ideeën omgezet in concrete plannen. Waaronder het opzetten van een Familiezondag, een wekelijks jongerenprogramma en ook voor de 30-plussers wordt het één en ander op touw gezet. Naast het opstarten

  Meer lezen...
 • Vormsel voorbereiding 2019-2020

  In het vroege najaar gaan we als regio weer beginnen met de voorbereiding op het Vormsel. Het Vormsel is een van de drie Sacramenten (met het Doopsel en de Eucharistie/Communie) waardoor iemand vollediger deel wordt van de katholiek-christelijke gemeenschap. Een volgende stap om te groeien in het geloof!

  Meer lezen...
 • Bijbelse wortels van Kerk en Eucharistie

  Picture 2

  Als katholieke christenen beseffen we wel dat de Kerk en de Eucharistie heel centraal zijn voor ons geloof en ons gelovig leven. Maar is dat wel Bijbels? In deze serie avonden gaan we in op de Bijbelse wortels van de Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, en ook het epicentrum van het kerkelijk leven: de Eucharistie

  Meer lezen...
 • Digitale collecte met Givt

  Givt_Logo-tagline NL_bluebackground (1)

  Wellicht is het u opgevallen dat er mensen tijdens de dienst aan de collecte geven met hun smartphone. Wilt u ook op deze slimme manier geven? Download dan de Givt-app op www.givtapp.net/download. U kunt na het downloaden direct uw e-mailadres invoeren en beginnen met geven. U kunt op een later moment uw verdere registratie afronden.

  Meer lezen...
 • Video Eerste Communie

  Eerste Heilige Communie 2019 (©Elisabeth Beelaerts)

  Video van de Eerste Communie op 26-5-2019 in de kathedraal.

  Meer lezen...
 • Eucharistieviering op maandag

  Eucharistie Communie Bavo Haarlem

  Per ingang van maandag 17 juni zal er voortaan ook een H.Mis zijn op maandag om 9:00 uur. De H.Mis op maandag zal dan worden opgedragen door Eric Fennis, die 15 juni j.l. is gewijd tot priester.

  Meer lezen...
 • Heilig Vormsel van 10 vormelingen

  vormsel

  Op zaterdag 8 juni vieren we op de vooravond van Pinksteren om 18 uur het Heilige Vormsel van 10 vormelingen uit onze regio. Dat betekent dat er geen andere H. Mis zal zijn om 19 uur.

  Meer lezen...
 • Bijzonder Pinksteren met Kardinaal Sarah uit het Vaticaan

  Kardinaal Robert Sarah Sint Bavo Kathedraal Haarlem

  Op Pinksteren, zondag 9 juni is er een bijzondere Hoogmis in onze Sint-Bavo Kathedraal met kardinaal Robert Sarah, een man met een bijzonder levensverhaal. Kardinaal Robert Sarah werd in 1945 in een arm gezin geboren in Guinée. Amper 33 jaar oud werd hij de jongste aartsbisschop ter wereld in een periode dat het land verscheurd werd door

  Meer lezen...
 • 36 Communicantjes ontvingen hun Eerste Heilige Communie in de Bavo-kathedraal op 26 mei 2019

  Eerste Heilige Communie 2019 (©Elisabeth Beelaerts)

  Eindelijk was het dan zover: na 12 kinderbijeenkomsten vanaf januari t/m mei waarin de kinderen les kregen van kapelaan Nars Beemster en kapelaan Johannes van Voorst (en in het begin ook van mevrouw Irene Vorstman), volgde eindelijk de grote dag, zondag 26 mei, waarop de 36 communicantjes hun Eerste Heilige Communie mochten ontvangen.

  Meer lezen...
 • Europese prijs voor restauratie Bavo-kathedraal Haarlem

  koepel

  Op dinsdag 21 mei 2019 is bekend gemaakt, dat aan onze stichting de Europa Nostra Award is toegekend voor de restauratie van onze kathedraal. De Europese uitreiking van de Award vindt plaats in Parijs op 29 oktober as. Op een nog nader te bepalen datum in september/oktober wordt in de kathedraal nader bij de toekenning van deze prijs stil gestaan.

  Meer lezen...
 • Eerste Heilige Communie van 36 kinderen

  Eucharistie Communie Bavo Haarlem

  Komende zondag, 26 mei, vieren we de Eerste Heilige Communie. Om 10 uur zullen 36 kinderen voor het eerst Jezus ontvangen in de H. Communie. Het is de eerste keer dat we dit grote feest als regio gezamenlijk vieren. Iedereen is van harte welkom in deze Heilige Mis. De kinderen van groep 5 en 6

  Meer lezen...
 • 46ste serie Zaterdagmiddagconcerten

  1200x400-willibrordus

  Op zaterdag 4 mei start de 46ste serie Zaterdagmiddagconcerten rond het Willibrordusorgel. De reeks wekelijkse concerten wordt voortgezet t/m de laatste zaterdag van september, 28 september.

  De concerten beginnen om 15 uur (behalve het concert op 22 juni dat 20:15 uur begint), en duren ongeveer één uur.

  Meer lezen...
 • Vrijwilligers gezocht

  klimnaarhetlicht-thumb

  Word jij vrijwilliger bij het gaafste evenement van Haarlem? Draag jij straks bij aan het succes van Klim naar het licht? Kom voor meer informatie naar de vrijblijvende vrijwilligersavond op dinsdag 23 april vanaf 19.00 uur in de kathedraal (Leidsevaart 146, Haarlem) of mail naar info@rkbavo.nl

  Meer lezen...
 • Ook dit jaar weer Palmpasen stokken versieren in de Bavo!

  Palmpasen Bavo

  Tijdens de hoogmis van Palmpasen versieren we de houten kruizen in de plebanie. Kinderen vanaf drie jaar kunnen hieraan deelnemen, tot zes jaar graag onder begeleiding van een ouder. Aan het einde van de viering worden de versierde kruizen meegetroond in de processie.

  Deelname kost vijf euro. Voor een houten kruis en versiermaterialen en het haantje worden gezorgd.

  Meer lezen...
 • Programma Goede Week en Pasen 2019

  Crucifixion02

  Het programma van de Goede Week en Pasen in de kathedraal.

  Meer lezen...
 • De Nieuwe Bavo Bloeit

  Flyer JPEG Voorzijde 3

  Dit jaar viert De Nieuwe Bavo Bloeit haar eerste lustrum. Na 4 eerdere succesvolle edities maakt Haarlemse kathedraal aan de Leidsevaart zich op voor de 5e editie van ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’. Het programma dit jaar is ruim gevuld met o.a. koepeltochten, Kathedrale rondleidingen & diverse concerten.

  Meer lezen...
 • Klim naar het licht

  klimnaarhetlicht-thumb

  Vanaf 1 mei zal er in onze kathedraal een fantastisch nieuw evenement te beleven zijn, klim naar het licht! Je maakt een spannende tocht door de gewelven van de kathedraal om uiteindelijk in een van de torens uit te komen. Vandaar kan je oversteken op maar liefst 60 meter hoogte! Voor meer informatie en tickets ga

  Meer lezen...
 • Televisie mis vanuit de Haarlemse Kathedraal

  Viering

  Op de eerste zondag van de veertigdagentijd, 10 maart a.s., zal de eucharistieviering rechtstreeks worden uitgezonden vanuit de Kathedrale Basiliek van St. Bavo in Haarlem. De viering begint om 10.30 uur. Bisschop-coadjutor Mgr. dr. Jan Hendriks zal in deze viering de celebrant zijn. De viering wordt voorafgegaan door het geloofsgesprek met Mgr. Hendriks om 10.15 uur.

  Meer lezen...
 • Parochieblad maart – mei 2019

  Parochieblad, jaargang 1 nr. 1-crop

  De 2e editie van het parochieblad is uit, met onder andere een verslag van de Wereldjongerendagen, uitleg over de onderlinge samenhang van de negen lezingen tijdens de Paaswake en nieuws uit de verschillende parochies.

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 10 maart

  Viering

  In verband met de televisieuitzending zal de Heilige Mis van 10 maart a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • Uitnodiging Potluck diner

  Familie Potluck diner(2)

  Zondagavond 10 maart willen wij jullie uitnodigen! Een groep Amerikaanse jongeren op bezoek in Nederland, deelt hun enthousiasme, passie en creativiteit met ons! Daarom komen we samen rond een mooie Amerikaanse traditie: een Potluck Diner! Iedereen neemt een klein gerecht mee.

  Meer lezen...
 • Mededeling zaterdagavondvieringen

  Sacramentskapel

  Met ingang van zaterdag 23 februari a.s. zullen de zaterdagavondvieringen voortaan in de Sacramentskapel plaatsvinden. Dat betekent ook dat u de hoofdingang aan het Bisschop Bottemanneplein kunt gebruiken om de kerk te betreden.

  Meer lezen...
 • Ook geestelijk goed op Kerstmis voorbereiden: Biechtgelegenheid

  biechtstoel-crop

  Op zaterdag 22 december is er van 14 tot 16 uur expliciete gelegenheid om te biechten. Het Sacrament van Boete en Verzoening, zoals het volledig heet, is een prachtige manier om weer in het reine te komen met God. Zo kunnen we ook geestelijk goed voorbereid Kerstmis vieren, het feest van de Geboorte van Jezus Christus.

  Meer lezen...
 • Parochieblad december 2018 – februari 2019

  Parochieblad, jaargang 1 nr. 1-crop

  Halverwege dit jaar is er een samenwerkingsverband aangegaan tussen de kerken in haarlem en de BOAZ parochies. Een van de vruchten van deze samenwerking is een nieuw parochieblad.

  Meer lezen...
 • Kerstviering in Kathedraal Haarlem

  Bavo Kerstviering voor gezinnen

  December is de ideale tijd om met vrienden en familie de Kathedraal te bezoeken.
  Genieten van de vieringen en concerten, de kerstsfeer proeven en even stil staan bij de kerstgedachte. De deuren staan hiervoor wijd open en de drempel is lager dan ooit.

  Meer lezen...
 • Tentoonstelling kerstgroepen

  kerstgroep 3

  Van zaterdag 8 december 2018 tot en met zaterdag 2 februari 2019 vindt in het KathedraalMuseum te Haarlem een nieuwe tentoonstelling met Kerstgroepen plaats. Deze groepen laten unieke verbeeldingen van het kerstverhaal zien en zijn afkomstig uit de verzameling van dr. B.A.M. Peters.

  Meer lezen...
 • Bijbelcursus Genesis tot Jezus

  Picture2

  De wereld van de Bijbel komt tot leven als je ontdekt hoe God de komst van Jezus op zoveel manieren heeft voorbereid. Ontdek Gods grote en vaderlijke plan, de rode draad, door de hele Bijbel heen. Je leert de Bijbel opnieuw te lezen vanuit het hart van de Katholieke Kerk. Deze cursus geeft je een verdiepende inleiding die de verhalen en personen tot leven brengen en je eigen geloof verdiept.

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 2 december

  Viering

  In verband met de televisieuitzending zal de Heilige Mis van 2 december a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • Installatie nieuwe pastorale team

  image1

  Zondag 23 september vond in de kathedrale basiliek van Sint Bavo in Haarlem de installatie plaats van de nieuwe pastoor, dr. Bart Putter, en de nieuwe kapelaan, Johannes van Voorst tot Voorst.

  Meer lezen...
 • Opbrengst en uitslag loterij 4e kerkenveiling

  Screen Shot 2018-09-28 at 22.05.24

  De opbrengst van de 4e kerkenveiling ten behoeve van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en het Muziekinstituut Sint Bavo is €7395. Wij willen alle kopers, sponsors en vrijwilligers hartelijk bedanken en we hopen u volgend jaar op 11 oktober 2019 weer te verwelkomen!

  Meer lezen...
 • 4e Kerkenveiling

  Screen Shot 2018-09-28 at 22.05.24

  Vrijdag 12 oktober a.s. vanaf 20:00 uur wordt al weer de 4e editie van de kerkenveiling gehouden in het Bisschopshuis (voorheen plebanie) aan de Leidsevaart, ingang de tuin aan het Emmaplein. Ook dit jaar hebben de veilingcommissie en de Koorschool de handen ineen geslagen om mooie kavels bij elkaar te vinden. Een deel van de

  Meer lezen...
 • Parochieblad 23 september t/m 25 november

  Parochieblad-2018-4-Antonius-en-Bavo crop

  De nieuwste editie van het parochieblad kunt u hier lezen. Met onder andere: Het nieuwe pastorale team stelt zich voor Een terugblik op het Caritals weekend in mei 2018 Het parochieblad wordt in het PDF formaat aangeboden. U kunt hier een programma downloaden en installeren om het te lezen.

  Meer lezen...
 • 45ste serie Zaterdagmiddagconcerten

  3 slag 2018

  Op zaterdag 5 mei start de 45ste serie Zaterdagmiddagconcerten rond het Willibrordusorgel. De reeks wekelijkse concerten wordt voortgezet t/m de laatste zaterdag van september, 29 september.

  De concerten beginnen om 15 uur (behalve het concert op 9 juni dat 20:15 uur begint), en duren ongeveer één uur.

  Dit seizoen wordt er speciale aandacht besteed aan componisten die een deel van hun leven doorbrachten en -brengen in de provincie Noord-Holland, waarvan Haarlem de hoofdstad is. Een eerste inventarisatie leverde een lijst van 60 namen op!

  Meer lezen...
 • Afscheid diaken Eric Fennis en presentatie van het nieuwe pastoresteam

  Diaken Eric Fennis

  Op zondag 16 september a.s. neemt onze parochie afscheid van diaken Eric Fennis die ruim tien jaar aan onze gemeenschap en het kathedrale muziekinstituut verbonden is geweest.
  De week er na, dus zondag 23 september, zal onze hulpbisschop Mgr. Jan Hendriks het nieuwe pastorale team presenteren. Pastoor Bart Putter en parochievicaris Johannes van Voorst tot Voorst zullen zich dan presenteren als de nieuwe pastores.

  Meer lezen...
 • Open monumentendag

  Open Monumentendag

  Vanaf 14 juli maakt De Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart, onder de naam Kathedraal Haarlem, deel uit van ‘Het Grootste Museum van Nederland’. Voor deze gelegenheid zijn een aantal nieuwe publieksvoorzieningen gerealiseerd als een publieksbalie, een nieuwe sanitaire­groep plus audiotour en een uitkijkpost op de vrouwentoren. Vanaf de komende Open Monumentendag is deze uitkijkpost voor het

  Meer lezen...
 • Leo Dobbe onderscheiden met de Bavopenning

  Leo Dobbe bij de speeltafel van het Willibrordusorgel (foto: S. van Rijt)

  Op zaterdag 11 augustus ontving de heer Leo Dobbe de Bavopenning uit handen van Hein-Jan van Ogtrop, plebaan van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo te Haarlem, die deze onderscheiding namens de Bisschop van Haarlem-Amsterdam uitreikte in aanwezigheid van een delegatie van het bestuur van de Stichting Willibrordusorgel.

  Meer lezen...
 • Grootste museum van Nederland

  Campagnebeeld (2) crop

  De Kathedraal van Haarlem, in de volksmond als Nieuwe Bavo bekend, sluit zich, samen met de Munsterkerk in Roermond en de Walburgis­kerk in Zutphen, aan bij het ‘Grootste Museum van Nederland’, een samen­wer­king tussen Museum Catharijneconvent en zestien kerken en synagogen door heel het land.

  Meer lezen...
 • Philadelphia Girls Choir zingt in Haarlem

  TU 18 PhillyGirls HLM A3 04-001

  Het Philadelphia Girls Choir zal vrijdag 29 juni 2018 vanaf 20.00 uur een concert verzorgen in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerksplein 36 te Haarlem. Ook onze Koor­school St. Bavo verleent haar mede­wer­king aan het concert.

  Meer lezen...
 • Kerk gesloten voor bezoek tijdens Bavodag

  Bavodag logo

  In verband met Bavodag zal de kerk op zaterdag 9 juni niet geopend zijn voor bezoek.

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 10 juni

  Viering

  In verband met de televisieuitzending zal de Heilige Mis van 10 juni a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • Goede Week en Pasen in de Kathedraal 2018

  pasen-cropped

  Een overzicht van de vieringen in de Goede Week en Pasen in de kathedraal.

  Meer lezen...
 • Kerkenwachters gezocht

  De restauratie van de Sint-Bavo kathedraal ofwel de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart is zo goed als voltooid en de deuren van de kerk staan weer open voor bezoekers. De Nieuwe Bavo is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het huidige team van “kerkwachten” komen versterken.

  Meer lezen...
 • Parochieblad 18 maart t/m 3 juni

  Parochieblad 2018 2-crop

  De nieuwe editie van het parochieblad voor de periode 18 maart t/m 3 juni kunt u hier lezen. Met onder andere een terugblik op het Diaconaal weekend, het programma voor de 45e serie orgelconcerten en een vooruitblik op De Nieuwe Bavo Bloeit.

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 18 februari

  Viering

  In verband met de televisieuitzending zal de Heilige Mis van 11 februari a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • Bijzondere start veertigdagentijd in de Haarlemse Kathedraal

  Viering

  Twee bijzondere vieringen markeren de start van de veertigdagentijd in de Kathedraal. Op 14 februari is de plechtige Aswoensdagviering welke om 19.30 uur begint. En op zondag 18 februari, om 10:30 uur, zal vanuit de Kathedraal weer een Televisiemis worden verzorgd.

  Meer lezen...
 • Aan de ouders/verzorgers van de eerste communicanten 2018

  Eerste Communie illustratie

  Beste ouders/verzorgers, Ieder jaar vieren wij met veel plezier de eerste communie in onze parochie. Het moment waarop de kinderen, in de leeftijd vanaf 7/8 jaar, voor het eerst aan het grote feest van de maaltijd van Jezus mogen deelnemen. Ze behoren natuurlijk al lang tot de geloofsgemeenschap, maar het feest van de eerste communie

  Meer lezen...
 • Kerstvieringen Haarlemse Kathedraal druk bezocht

  Bavo Kerstviering voor gezinnen

  De zeven kerstvieringen in de Haarlemse St. Bavo Kathedraal zijn ook afgelopen jaar weer druk bezocht. Ruim 6000 parochianen en gasten wisten de Kathedraal tussen 23 en 26 december j.l. te vinden voor één of meerdere feestelijke vieringen. Kerkopenstelling Nog eens ruim 1000 bezoekers wisten zich in de kerstweek welkom in de Kathedraal om de

  Meer lezen...
 • Kerstopenstelling en kerstgroepententoonstelling

  Kerstopenstelling

  Vanaf Tweede Kerstdag t/m zondag zeven januari 2018 staat de Nieuwe Bavo in het teken van de Kerstopenstelling. Dagelijks tussen 12-16 uur zijn de kerststallen en 40 kerstgroepen te bewonderen en op donderdagavond 28 december is er een sfeervolle avondopenstelling met toren- en koepeltochten. 1 januari gesloten.

  Meer lezen...
 • Totale opbrengst Diaconaal weekend van 11 en 12 november 2017

  caritas

  Het diaconaal weekend van 11 en 12 november 2017 stond in teken van hulp aan de Voedselbank. De r.k. kerken in Haarlem hebben een mooi bedrag geschonken van in totaal €5896.

  Meer lezen...
 • Vieringen kerstavond in de kathedraal

  Bavo Kerstviering voor gezinnen

  Voor de vieringen van 20:00 uur en 22:30 uur op kerstavond in de kathedraal zijn alle plaatsbewijzen uitgegeven. Er zijn voor beide vieringen alleen nog ‘vrije’ zitplaatsen beschikbaar die op kerstavond ter plekke kunnen worden ingenomen. Dit zijn plaatsen met mogelijk wat minder zicht. U kunt u vanaf 30 minuten voor de aanvang van de viering melden bij de ingang.

  Meer lezen...
 • Vieringen, concerten en openstelling in de Kersttijd

  Nine lessons

  In de kerstperiode zijn er naast de feestelijke Kerstvieringen ook diverse concerten. Daarnaast is de Nieuwe Bavo opengesteld vanaf Tweede Kerstdag t/m zondag 7 januari.

  Meer lezen...
 • Gezinsviering in het teken van de Advent

  Kinderviering 140504

  Beste allemaal, Nu Sint Nicolaas weer vertrokken is naar Spanje, gaan we ons verder richten op kerstmis. Aanstaande zondag is het al de tweede zondag van de advent en we nodigen jullie van harte uit om dat met ons mee te vieren. En we vieren ook nog een ander feestje; namelijk de verjaardag van onze

  Meer lezen...
 • Opbrengst barbiers van Haarlem

  IMG_6886

  Op zondag 26 november brachten de barbiers van Haarlem een bezoek aan onze kathedraal om te knippen, te scheren en baarden te trimmen met als doel geld in te zamelen voor de restauratie. Een enorm gezellige middag heeft €900 opgeleverd!

  Meer lezen...
 • Unieke compositie in premiere in Haarlemse Kathedraal

  Eucharistie thumb

  Op zondag 19 november a.s. zal een nieuw gecomponeerde mis in premiere gaan in de Bavokathedraal in Haarlem. Het unieke is dat deze gemaakt is door één van de huidige koorleden, Hugo Hopman.

  Meer lezen...
 • Helpt de Voedselbank

  caritas

  De Voedselbank maakt momenteel een structurele verandering door. Omdat er steeds meer verse waren worden aangeboden zijn er koelvitrines en koelwagens nodig, daarom is uw financiële hulp hard nodig!

  Meer lezen...
 • Knippen, scheren en baardtrim voor de kathedraal

  flyer-crop

  Op zondag 26 november, tussen 11:30 en 17:00 uur, komen Jan Heideman Meesterbarbier, Barber Birdman, Mad Daddy’s barbershop en Barber Albert knippen, scheren en baardtrimmen voor de kathedraal. De volledige opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de kathedraal.

  Meer lezen...
 • Gezinsviering in het teken van Sint Maarten

  Kinderviering 140504

  Aanstaande zondag 12 november is weer de volgende gezinsviering, dit keer in het teken van Sint Maarten, wiens feestdag we op 11 november gedenken.

  Meer lezen...
 • Allerheiligen en Allerzielen in de Kathedraal

  Herdenking thumb

  Jaarlijks worden op 1 november alle heiligen herdacht in een feestelijke viering. Vrouwen en mannen die ons zijn voorgaan naar de eeuwigheid, maar bij leven veel voor de kerk en haar mensen hebben betekend. Op 2 november vieren we de gedachtenis aan onze eigen overledenen. Vrouwen en mannen die voor ons persoonlijk leven van betekenis zijn

  Meer lezen...
 • Opbrengst en uitslag loterij kerkenveiling

  2017_Veilingcatalogus_def-01 crop

  De opbrengst en uitslag van de 3e kerkenveiling is ruim €12.000. Hartelijk dank aan de kopers en onze sponsors!

  Meer lezen...
 • 3e kerkenveiling: Veilingcatalogus

  2017_Veilingcatalogus_def-01 crop

  Binnenkort zal de derde kerkenveiling plaatsvinden. Wij nodigen u uit om alvast de veilingcatalogus goed te bekijken en hopen u te verwelkomen op vrijdag 13 oktober vanaf 20:00 uur.

  Meer lezen...
 • Feestelijk Bavo weekend

  3b5ae8b3d3

  In het weekend van 30 september / 1 oktober wordt feestelijk het patroonsfeest gevierd van het bisdom Haarlem-Amsterdam en van de Haarlemse Kathedraal.

  Meer lezen...
 • ‘Laat heb ik u lief gekregen…’

  Diaken Eric Fennis

  De brief van diaken Eric Fennis over zijn roeping tot het priesterschap.

  Meer lezen...
 • 3e kerkenveiling: ÉÉNMAAL, ANDERMAAL…….. VERKOCHT!!!

  fxt8873-teaser

  Vrijdag 13 oktober zal de derde kerkenveiling plaatsvinden in het Bisschopshuis (voorheen plebanie). Dit jaar hebben we de handen ineen geslagen met de Koorschool, wat betekent dat een deel van de opbrengst voor de restauratie van de kathedraal bestemt is, en een deel zal door de Koorschool besteedt worden aan de reis naar Assisi in 2018. Deze veiling wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van veel bedrijven, met name onze hoofdsponsor Jan Heideman Meesterbarbier.

  Meer lezen...
 • Open Monumentendag

  Open Monumentendag

  Zaterdag 9 en zondag 10 september is onze kathedraal gratis toegankelijk voor publiek. Naast alle pracht van de glas-in-loodramen, het KathedraalMuseum, de mozaïek, de beeldhouw- en edelsmeedkunst en de schilderingen is er een gevarieerd programma van koepeltochten, torenbeklimmingen en rondleidingen.

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 27 augustus

  Viering

  In verband met de televisieuitzending zal de Heilige Mis van 27 augustus a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • Grote korting op toegang Zaterdagmiddagconcert 2 september

  Willibrordusorgel

  In tegenstelling tot de overige Zaterdagmiddagconcerten is dat van 2 september a.s. om 15 uur niet gratis toegankelijk. Het wordt gegeven door Vincent DUBOIS, een van de organisten van de Notre-Dame in Parijs.

  Meer lezen...
 • Benoeming nieuwe directeur Muziekinstituut

  Team-Koorschool-schoolteam

  Mevrouw Annemarie van Zoest is per 1 juli 2017 benoemd tot de nieuwe directeur van het Muziekinstituut van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem.

  Meer lezen...
 • Keramiek rondleiding in de Nieuwe Bavo

  IMG_0480 (1)

  De Vriendenkring van de Nieuwe Bavo organiseert op zondag 9 juli een rondleiding langs het keramiek. De Nieuwe Bavo is hiermee rijk gedecoreerd en haar lichte goudkleurige atmosfeer is voor een belangrijk deel daar aan te danken. De rondleiding onder een ervaren gids start om 15:00 uur en duurt ongeveer een uur.

  Meer lezen...
 • Mgr. Jan Valkestijn overleden

  Jan Valkestijn2

  In het eenenzestigste jaar van zijn priesterschap is op 88 jarige leeftijd Mgr. Jan Valkestijn overleden. Hij verbleef de afgelopen weken in Bosbeek waar hij liefdevol werd verzorgd. Hij is op vrijdag 16 juni in de middag vredig ingeslapen.

  Meer lezen...
 • Gesprek in De Nieuwe Bavo over geloof in het publieke debat

  20170606_debat

  Op dinsdag 6 juni a.s. organiseert de Vriendenkring van De Nieuwe Bavo een gesprek over geloven in het publieke debat. Abt Gerard Mathijsen van de Adelbertabdij in Egmond en de Bloemendaalse predikant Ad van Nieuwpoort zullen daarover met elkaar van gedachten wisselen. Geloof verdwijnt steeds meer uit het publieke debat. Wat zijn daarvan de consequenties

  Meer lezen...
 • Aangepaste tijd H. Mis op zondag 28 mei

  Viering

  In verband met de televisie uitzending zal de Heilige Mis van 28 mei a.s. om 10:30 uur beginnen.

  Meer lezen...
 • In memoriam Frans Geels

  inmemoriam-crop

  Afgelopen avond bereikte ons het droeve bericht dat Pastor Frans Geels is overleden. Frans was jarenlang vaste assistent in onze kathedraal en is in het verleden ook vaker als organist mee geweest op tournees van het Kathedrale Koor en de Bavo Cantorij. Een goede vriend, fijne priester en bekwaam musicus! We denken aan hem in dankbaarheid.

  Meer lezen...
 • 44ste serie Zaterdagmiddagconcerten

  Willibrordusorgel

  Dit jaar zal de 44e serie orgelconcerten plaatsvinden. De reeks wekelijkse concerten start op 6 mei, en wordt voortgezet t/m 30 september. Deze concertserie wordt georganiseerd rond het monumentale Willibrordusorgel. De concerten beginnen om 15:00 uur (- met uitzondering van de concerten op 19 mei en 17 juni die om 20:15 uur beginnen – ) en duren ongeveer één uur.

  Meer lezen...
 • Tentoonstelling ‘Ridder en Mysticus’ – Han Bijvoet

  Han Bijvoet

  Op vrijdag 31 maart vindt in het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Ridder en Mysticus – Han Bijvoet (1897-1975) – kunstschilder te Haarlem. De tentoonstelling is dan vanaf zaterdag 1 april tot en met zaterdag 28 oktober te bezichtigen.

  Meer lezen...
 • Palmpasen

  Palmzondag Bavo

  Op zondag 9 april is het Palmpasen. Volgens de traditie zijn alle kinderen bij deze viering uitgenodigd om mee te lopen met de processie de kerk in; met een kaal kruis in hun handen. Vooraf aanmelden voor deelname via kindervieringen@rkbavo.nl

  Meer lezen...
 • Goede Week en Pasen in de Kathedraal 2017

  pasen-cropped

  Een overzicht van de vieringen in de kathedraal in de Goede Week en Pasen.

  Meer lezen...
 • Diocesane busreis naar De Nieuwe Bavo Bloeit

  De Nieuwe Bavo Bloeit

  De Kathedraal van ons bisdom maakt zich op voor de 3e editie ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’. Het evenement vindt plaats van 21 tot en met 23 april 2017 en draagt als motto ‘Getooid als een Bruid’. Op vrijdag 21 april 2017 om 13:00 uur opent hulpbisschop Mgr. Jan Hendriks voor het hele Bisdom dit evenement met een Pontificale H. Mis voor katholieken in parochieverband, leden van KBO’s, diverse koren en de vele vrijwilligers.

  Meer lezen...
 • Parochieblad 1 maart – 13 mei

  De nieuwste editie van het parochieblad van 1 maart 2017 t/m 13 mei 2017

  Meer lezen...
 • Groot feest voor vier Haarlemse culturele instellingen.

  Kathedrale_Basiliek_Sint_Bavo_zaal-crop

  Tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala van 16 februari in Amsterdam ontvingen het Teylers Museum, de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en het Frans Hals Museum│De Hallen een schenking van respectievelijk 733.708 euro, 300.000 euro en 215.191 euro.

  Meer lezen...
 • Eerste Communie

  Eerste Communie illustratie

  Op 12 februari 2017 starten we met het communie project van jullie kinderen. Wij hebben er zin in!

  In deze brief geven we nadere informatie over het eerste communie-project. U vindt een datalijst met bijeenkomsten, vieringen en ouderavonden.

  Meer lezen...
 • Bijzondere gezinsmis op 5 februari a.s.

  Kinderviering 140504

  Op zondag 5 februari a.s. staat de gezinsmis in het teken van Maria Lichtmis. Dit feest wordt altijd op 2 februari gevierd, maar wij doen dat ook op de zondag er na. Officieel heet dit feest ‘Opdracht van de Heer in de tempel’. Jezus is als kind niet gedoopt, maar volgens de Joodse traditie opgedragen

  Meer lezen...
 • Getijdengebed in de Groenmarktkerk

  klein getijdenboek

  Elk jaar wordt er wereldwijd aan het begin van het jaar een week lang gebeden in verschillende kerken voor de eenheid van de christenen. Dit jaar wordt deze week gehouden van zondag 15 januari tot en met zondag 22 januari 2017. Ook hier in Haarlem komen de mensen samen om te bidden, en dit doen wij in de Groenmarktkerk (Antonius van Padua aan de Nieuwe Groenmarkt).

  Meer lezen...
 • Brief van Paus Franciscus aan de parochie

  secretaria-statvs

  Tijdens de bedevaart van het bisdom naar Rome, ter gelegenheid van het Heilig Jaar van Barmhartigheid, is het nieuwe boek over de kathedraal, De nieuwe Bavo te Haarlem, aangeboden aan de Paus. De Heilige Vader heeft naar aanleiding daarvan een bedankbrief gestuurd.

  Meer lezen...
 • Nieuwe Bavo geopend in de Kerstvakantie

  bavo-flyer-final

  Tijdens de kerstvakantie is een bezoek aan de nieuwe Bavo meer dan de moeit waard. Er zijn rondleidingen, torentochten en er is een expositie van Kerstgroepen. Nieuw dit jaar is de avondopenstelling op woensdagavond 28 december. Dan wordt de verlichting gedimd en kaarsen ontstoken. De Spaarnebazuin verzorgt dan de muzikale omlijsting.

  Meer lezen...
 • Kerstmis in de kathedraal

  Bavo Kerstviering voor gezinnen

  De vieringen en concerten rond Kerstmis hebben we overzichtelijk voor u op een rij gezet. Ook vindt u meer informatie over de vieringen rond de jaarwisseling en de openstelling tijdens de Kerstvakantie.

  Meer lezen...
 • Nieuwe vertaling Onze Vader

  onze-vader

  Vanaf de eerste Zondag van de Advent, 27 november, bidden we het nieuwe Onze Vader in de liturgie. Deze nieuwe vertaling is vastgesteld door de bisschoppen van Nederland en Vlaanderen, en zal ook gelijktijdig worden ingevoerd. De pastoor schreef al eerder een uitstekend stuk hierover in ons parochieblad.

  Meer lezen...
 • Tentoonstelling over het leven en werk van de Haarlemse kunstenaar Han Bijvoet

  bijvoet-schildert-gijzelaarspaneel

  Het KathedraalMuseum Nieuwe Bavo organiseert in 2017 een tentoonstelling over het leven en werk van de Haarlemse kunstenaar Han Bijvoet (1897-1975). In de loop van het jaar zullen ook enkele lezingen georganiseerd worden waarin aandacht wordt geschonken aan zijn werk.

  Meer lezen...
 • Uitnodiging eerste communie

  Eerste communie slide (2)

  Ieder jaar vieren wij met veel plezier de eerste communie in onze H.H. Antonius en Bavoparochie. Het moment waarop de kinderen, in de leeftijd vanaf 7 jaar, voor het eerst aan het grote feest van de maaltijd van Jezus mogen deelnemen. Ze behoren natuurlijk al lang tot de geloofsgemeenschap, maar het feest van de eerste communie wil dat nog eens extra onderstrepen! De eerste communie wordt in 2017 gevierd op zondag 21 mei 2017 om 10.00 uur in de Kathedraal aan de Leidsevaart. Voorafgaand aan dit feest willen we de kinderen graag meenemen in een leerzaam en ook gezellig voortraject.

  Meer lezen...
 • Opbrengst tweede kerkenveiling

  fxt8873-teaser

  28 oktober jl. werd voor de tweede maal een kerkenveiling gehouden t.b.v. de restauratie van de kathedraal. De opbrengst van de veiling – inclusief de lotenverkoop van de nieuwe Bavo loterij – bedraagt 12.750 euro en zal besteed worden aan werkzaamheden die niet gesubsidieerd worden, zoals verwarming, geluidsinstallatie en een nieuw te bouwen sanitaire voorziening.

  Meer lezen...
 • Tweede Kerkenveiling op 28 oktober: 200 kavels en trekking restauratieloterij

  Restauratieveiling

  Op vrijdagavond 28 oktober 2016 vindt in het bisschoppelijk paleis (voorheen plebanie) in de nieuwe Bavo de tweede editie van de Kerkenveiling plaats. Vanaf 20:00 uur worden de kavels bij opbod geveild. Tijdens de veiling vindt ook de trekking van de restauratieloterij plaats. De ingang is via de tuin aan het Emmaplein en aanmelden is niet nodig. De opbrengst komt geheel ten goede aan de restauratie van de nieuwe Bavo.

  Meer lezen...
 • Bijeenkomst Vriendenkring: De torenbouwer stond met zijn voeten op de grond

  vriendenkring-crop

  Op woensdag 12 oktober 2016, om 20:00 uur, zal er een bijeenkomst plaatsvinden van de vriendenkring. Onder de titel ”De torenbouwer stond met zijn voeten op de grond” besteedt dr. mult. Erik Sengers, werkzaam voor het bisdom Haarlem-Amsterdam, aandacht aan de ‘sociale bisschop’ Aengenent en zijn programma voor de Sint Bavo kathedraal.

  Meer lezen...
 • Impressie van de officiële opening Haarlemse Open Monumentendagen

  fxt6947-crop

  Dit jaar hadden de Open Monumentendagen als onderwerp ‘Iconen en Symbolen’. Als er één gebouw in Haarlem is, waar dit onderwerp aan de orde komt, is het wel onze kathedrale basiliek Sint Bavo – ofwel de Nieuw Bavo – aan de Haarlemse Leidsevaart. Tijdens de restauratie was er alle gelegenheid om dit ontwerp van Joseph Cuypers – zoon van Pierre Cuypers – van dichtbij te onderzoeken. Dat leidde tot ontdekkingen die het aanzien van de Nieuwe Bavo hebben veranderd.

  Meer lezen...
 • Mozes, de kudde en het braambos

  fxt4883-crop

  In aanwezigheid van o.a. opdrachtgevers het echtpaar Hans en Iesje Vermeulen-Haanappel, kunstenaar Gijs Frieling, kardinaal emeritus Simonis en vele genodigden is het jongste kunstwerk, Mozes, de kudde en het Brandend Braambos, in de kathedraal ingezegend op 2 juli jl.

  Meer lezen...
 • Allemaal heilig? Bezoek aan moeder Teresa

  20160902_moeder_teresa-xl

  Vandaag, 4 september, wordt Moeder Teresa heilig verklaard. In 1973 bezocht ze al eens de St. Lucaskerk, waar onze plebaan toen kapelaan was. En in 1987 deed zich de mogelijkheid voor om haar te bezoeken in Calcutta. Een verslag van een bezoek aan moeder Theresa en haar zusters in 1987.

  Meer lezen...
 • Gewelventochten

  koepel-crop

  Op zondag 11 september worden de gewelven, de prachtig gerestaureerde koepel en de torens van de St. Bavo Kathedraal aan de Leidsevaart voor publiek geopend. De rondleiding zal mede aandacht schenken aan de recent voltooide restauratie van de kathedraal; van dichtbij kan een ieder nu het mooie resultaat bewonderen.

  Meer lezen...
 • Open Monumentendag

  omd-logo-crop

  De officiële opening van Monumentendag 2016 in Haarlem vindt plaats op vrijdag 9 september 2016 in de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart. Tijdens het weekend van 10 en 11 september is het rijksmonument met diverse activiteiten voor het publiek geopend. Zo wordt zaterdag 10 september het boek De nieuwe Bavo te Haarlem gepresenteerd en is er een signeerssessie met de auteur Bernadette van Hellenberg Hubar. Het boek is dan tevens tegen een introductieprijs te koop.

  Meer lezen...
 • Prinses Beatrix onder de indruk van de Nieuwe Bavo in Haarlem

  20160304-Bisdom-4740-crop

  Vanmiddag vond in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de feestelijke afsluiting plaats van de restauratie van het middenschip van de Kathedraal in Haarlem. De ‘Nieuwe Bavo’, zoals de Kathedraal inmiddels in de volksmond heet, staat er weer stralend bij en de Prinses gaf aan onder de indruk te zijn van het geheel.

  Meer lezen...
 • TegengifT

  TegenGift-cropped

  Op vrijdag 13 november werden we opgeschrikt door de aanslagen in Parijs. Angst, verslagenheid en onzekerheid over dit extreme geweld zo dichtbij laat niemand onberoerd. Natuurlijke reacties van verdediging en van veroordeling nemen snel de overhand. Samen met Gitaarlem, De Sint Antonius Gemeenschap en de Groenmarktkerk organiseert Stem in de Stad met Joris Obdam op de zondagen in de maand december de campagne TegengifT om samen op vreedzame wijze weerstand te bieden tegen al het negatieve wat deze gebeurtenissen oproepen.

  Meer lezen...
 • Kerstconcert St. John’s College Choir

  MI St.John's 2015 Flyer digitaal - kopie

  Op zondagavond 20 december verzorgt het vermaarde jongenskoor St. John’s College Choir een kerstconcert in de Nieuwe Bavo. Het programma bestaat uiteraard uit Engels Kerstliederen die op schitterende wijze door dit wereldberoemde koor ten gehore zullen worden gebracht. Kaarten worden verkocht via www.bavoconcert.nl en de VVV op de Grote Markt.

  Meer lezen...
 • Geslaagde 1ste Kerkenveiling en uitslag Restauratieloterij

  Veiling slide

  De eerste Kerkenveiling voor de restauratie van de Nieuwe Bavo is inmiddels een feit. Op vrijdagavond 30 oktober werd er onder de bezielende leiding van Willem de Winter zo’n € 8.000,00 opgebracht. Ook werden door notaris Paul Prevoo de winnende loten getrokken voor de Restauratieloterij.

  Meer lezen...
 • Nieuwe Bavo zoekt mensen voor toenemende toeristenstroom

  ToenemendeToeristenstroom-cropped

  Vanwege de toenemende stroom toeristen gaat de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart de openingstijden verruimen. Ook wordt binnenkort het nieuwe KathedraalMuseum in de Crypte geopend. De groep gastvrouwen en gastheren heeft daarom dringend behoefte aan versterking.

  Meer lezen...
 • Kinderviering wordt Gezinsviering

  Kinderviering thumb

  Al enkele jaren vinden er in de Sint Bavo aparte kindervieringen plaats. Deze worden nu gecombineerd met de Hoogmis op zondagochtend om 10:00 waarbij de Mis meer dan voorheen is gericht op het hele gezin.

  Meer lezen...
 • Fusiedecreet nieuwe parochie

  wapenspreuk bisschop small

  Zoals u wellicht hebt meegekregen is in ons bisdom al enkele jaren een proces van nauwere samenwerking gaande tussen verschillende parochies die binnen een bepaalde regio liggen. Dit om uiteindelijk te komen tot de fusie van enkele parochies tot één nieuwe parochie. Doel van een dergelijke fusie is om de toch kleiner wordende gemeenschappen sterker op alle terreinen van kerk-zijn met elkaar te verbinden en elkaar te versterken in dat wat de verschillende gemeenschappen te bieden hebben.

  Meer lezen...
 • Aankondiging fusiedecreet nieuwe parochie

  Vesperviering

  In het aanstaande weekend (24/25 januari) zullen de kerkgangers van de nieuwe parochie H.H. Antonius en Bavo het officiële fusiedecreet ontvangen die deze fusie kerkrechtelijk van kracht laat zijn. Het decreet zal ook na de weekendvieringen op de website worden geplaatst. Het is een goede zaak dat de parochianen er kennis van kunnen nemen, omdat

  Meer lezen...
 • Dankbrief van de Pastoor

  hjvogtrop-cropped

  Van deze brief maak ik gebruik om u allemaal heel hartelijk te bedanken. Het is helaas onmogelijk u persoonlijk te schrijven maar beschouw deze brief als aan u persoonlijk gericht want dat is hij echt! Veel dank aan de organisatoren van dit feest die er een hoop werk aan gehad hebben, aan de leden van het mannenkoor die de liturgie opluisterden aan de organist Ton van Eck, de dirigent Fons Ziekman, aan Stephan van Rijt en zijn helpers en helpsters, aan iedereen die ik vergeet te noemen maar vooral aan Eric Fennis die deze dag voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Alle goeds, alle zegen voor u en de uwen!

  Meer lezen...
 • Bavo-wijn: ‘Uw donatie steunt de restauratie!’

  Bavowijn

  De Club van 1 Miljoen coördineert de geldinzameling voor de bijdrage van € 1 miljoen van de parochiegemeenschap aan de restauratie. De geldinzameling gaat officieel van start op zondag 23 november wanneer we Bavo-wijn lanceren. Er zijn twee mooie wijnen uit Italië geselecteerd van het wijnhuis Cantina Valpantena uit de streek Veronese (Noord-Italië). Uiteraard dragen

  Meer lezen...
 • Bundels licht in de nieuwe Bavo

  HD-licht-Niels-Polak-3

  ‘Licht Nieuwe Baaf overweldigt’ kopte Haarlems Dagblad afgelopen zaterdag, 15 november 2014, en: ‘Architect leidde zonlicht door het gebouw’. Die architect, Joseph Cuypers, was een meester in het regisseren van licht in zijn kathedraal: dat deed hij in allerlei variëteiten en sterktes, zoals ik in mijn webartikel over de atmosferische lichtval in de nieuwe Bavo

  Meer lezen...
 • Parochies Groenmarkt en Bavo gaan fuseren

  Vesperviering

  Op woensdag 24 september en zondag 28 september waren er bijeenkomsten voor alle geïnteresseerden in de Bavo en de Groenmarkt over de aankomende fusie tussen de Bavo en de Groenmarkt parochie. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de aanwezigen geïnformeerd over de te nemen stappen. Er vond ook een opbouwende discussie plaats waarin werd meegedacht over wie

  Meer lezen...
 • Fotorapportage: hierom wordt de Bavo gerestaureerd

  Bavo

  Honderden foto’s zijn er waaruit blijkt dat restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo noodzakelijk is. Hier hebben we er een selectie op een rij gezet. Van weggesleten voegen tot complete scheuren en uitgezakte glas-in-lood ramen tot slechte waterafvoer met lekkage en houtrot tot gevolg. Klik op de foto voor een vergroting.

  Meer lezen...
 • Organist Bernard Bartelink overleden

  Bernard Bartelink

  Op zondagavond 19 oktober is organist Bernard Bartelink op 84 jarige leeftijd overleden. Bernard Bartelink was van 1971 tot 1999 titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en was de grondlegger van de Zaterdagmiddagconcerten rond het Willibrordusorgel waarvan deze zomer de 41ste serie werd gehouden. Daarnaast heeft hij vele composities op zijn naam staan. Op

  Meer lezen...
 • Wat de Bavo in iemands leven kan betekenen

  Brief slide

  Mooie brief ingezonden in het Haarlems Dagblad op 14 oktober 2014.  

  Meer lezen...
 • Overzicht van gebeurtenissen in september

  Kindermonumentendag 2014

  De maand september stond bol van bijzondere activiteiten en evenementen. Open monumentendag, Ambachtsdag historisch metselen, afsluiting ZaterdagMiddagConcerten en bezoek uit Gent staan hieronder uitgelicht.

  Meer lezen...
 • De Bavo in beeld – video’s over de Bavo

  Filmrol

  Van de Bavo worden regelmatig door bezoekers leuke filmpjes gemaakt. Soms van het gebouw en een andere keer van een optreden van de koren of een viering. Door Citymarketing Haarlem is een leuke introductiefilm over de Bavo gemaakt en door de eigen koster zijn kortere filmpjes over de restauratie gemaakt. Onderstaande selectie is een mooi overzicht.

  Meer lezen...
 • Waardige herdenkingsbijeenkomst Haarlemse slachtoffers MH17

  United Photos / Paul Vreeker

  Zaterdag 23 augustus is onder grote belangstelling een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de Haarlemse familie Van Veldhuizen-Marckelbach. Meer dan duizend mensen kwamen naar de herdenkingsbijeenkomst om afscheid te nemen, maar ook om de nabestaanden te steunen in hun verlies. Voorafgaand aan de bijeenkomst was er gelegenheid om bloemen en andere herdenkingsvoorwerpen te leggen bij de vijf portretten van de familie.

  Meer lezen...
 • Startzondag 2014 met een gevarieerd programma

  Rondleiding

  Zondag 31 augustus gaat het nieuwe parochieseizoen van start. Op deze Startzondag nodigen plebaan, diaken en het parochiebestuur u als parochiaan, vrijwilliger of anderszins betrokkene uit om het nieuwe seizoen feestelijk in te luiden. En er is voor een ieder wat wils met een gevarieerd programma. Zo zijn er lezingen en rondleidingen, wordt de inwendige

  Meer lezen...
 • 298 kaarsjes voor de slachtoffers MH17

  Herdenking thumb

  Aan het begin van de zondagse viering zijn in de Nieuwe Bavo 298 kaarsjes ontstoken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Mgr. Jan Hendriks stond vooraf stil bij het leed wat deze nietsvermoedende onschuldigen en hun nabestaanden is overkomen. Van de 298 passagiers en bemanningsleden waren er 38 afkomstig uit het bisdom Haarlem-Amsterdam

  Meer lezen...
 • Fotorapportage feestelijke Eerste communie

  Eerste communie

  Op zondag 18 mei ontvingen 17 kinderen in het bijzijn van hun ouders voor het eerst de Communie. Hiervan waren vele parochianen en meegekomen familie tijdens de feestelijke Hoogmis getuige. De kinderen hebben zich goed voorbereid op deze dag. Dit begon al in januari en vond in totaal zeven keer plaats in de plebanie tijdens

  Meer lezen...
 • Fotorapportage priesterwijding 14 juni

  IMG_9288_raw

  In een volle kathedraal zijn op 14 juni Mario Agius en Johannes van Voorst tot Voorst door mgr. Punt tot priesters van het Bisdom Haarlem-Amsterdam gewijd. Onder de aanwezigen waren vele nationaliteiten die door de bisschop in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans welkom werden geheten. De bisschop stond tijdens de overweging stil bij de essentie

  Meer lezen...